Registreren | Inloggen NL | EN

DIY IJskoffie en IJsthee

29-07-2016 -

Lekker koude drankjes voor de zomer! IJsthee en ijskoffie.

Tekst en foto's door Nynkek naar recept van Laurens en Ratna.

Heb je wel eens een slok afgekoelde koffie gedronken? Ik wel, wanneer ik weer eens vergat dat ik koffie had ingeschonken, dat is echt smerig. Gek genoeg als je de koffie koud zet is het erg lekker! Het is een hele andere smaak. Probeer maar eens uit.

IJskoffie

Ingrediënten:

  • 1 liter koud water
  • 60 gram gemalen duurzame koffie (bijv. te koop bij 30ml)
  • Fles (deze is van de Ikea, van gerecycled glas)
  • Agave- of ahornsiroop (bijv. van de Moestuin of Erica Kruiderijen)
  • Plantaardige melk zoals sojamelk of kokosdrink

Welke koffie?

In principe kun je alle soorten koffie gebruiken. Het liefst wil je koffie gebruiken die vers en grof gemalen is, maar voorgemalen filterkoffie kan ook. Espresso koffie kan je beter niet gebruiken; deze zijn te donker gebrand en te fijn gemalen voor deze zetmethode.

Bereidingswijze

Doe de koffie (met een trechter) in de fles. Giet hier een liter water bij en zet het 12 uur in de koelkast. Tussendoor een paar keer roeren (schudden) en eventueel proeven. De smaak is heel erg afhankelijk van de koffiebonen die je gebruikt, de maling van de koffie en de tijd dat je de koffie laat zien. Als de koffie te zuur is moet je de koffie wat langer laten trekken of een fijnere maling gebruiken, is het te bitter dan juist wat korter of met een grovere maling.

Is de smaak van de koffie goed? Filter de drab er met behulp van een koffiefilter uit, hierdoor wordt de koffie mooi helder. Met een fijne zeef (of cafetière) kan ook; er blijft dan wat olie en koffiedik achter wat een wat een andere smaak aan de koffie geeft. 

Serveren

De koffie is aardig sterk. Als je niet van sterke koffie houdt serveer de koffie met plantaardige melk (zoals sojamelk) en eventueel agave-siroop naar smaak. Zelf houd ik niet van sterke koffie, dus deed 2/3e sojamelk en 1/3e koffie.  

IJsthee

Ingrediënten:

Bereidingswijze

Dit is veel te makkelijk. Vul de fles met een liter koud kraanwater en doe er losse thee of een theezakje bij. Voeg eventueel wat agavesiroop toe om het wat zoeter te maken. Laat het een aantal uur trekken in de koelkast. Ben je ongeduldig? Door te schudden is het nog sneller klaar!

Deze twee drankjes zijn vooral fijn als je, net als ik, vaak vergeet dat je drinken hebt ingeschonken. Omdat ze al koud zijn, kunnen ze niet afkoelen, wat een feest. Nooit meer per ongeluk een slok afgekoelde koffie of thee. :)