Registreren | Inloggen NL | EN

Vegan Kruidnootjes Recept

27-11-2017 -

Sinterklaas is in het land: tijd om de keuken in te duiken met ons recept voor vegan-bio-palmolievrije kruidnootjes!

Geschreven door Ratna

Kruidnootjes, pepernoten, speculaas: we kijken rond deze tijd van het jaar allemaal uit naar deze geurige lekkernijen. Zelf kruidnootjes bakken is supermakkelijk en met ons recept voor deze vegan-biologische-palmolievrije variant zijn ze ook nog verantwoord.

Deze kruidnoten zijn milieu- en diervriendelijker omdat er geen dierlijke producten inzitten. Ook gebruiken we in tegenstelling tot bij kant- en klare pepernootjes voor dit recept geen palmolie. Palmolie is een omstreden product dat in landen als Indonesië en Maleisië voor ontbossing en habitatverlies van diersoorten als de orang-oetan zorgt. Blogger Lisa Goes Vegan schreef hier een interessante blog over: 'De Duistere Kant van Palmolie'.

Ingrediënten (ca. 120 kruidnoten)

Dit heb je nodig:

 • 40g bio kokosolie
 • 30g bio zonnebloemolie (ca. 3el)
 • 80g bio suiker (wij gebruikten 25g palmsuiker en 55g gewone suiker)
 • 200gr bio bloem
 • 2tl pompoentaart kruiden (van Een Pure Nootzaak - Spices and More op de Biologische Boerenmarkt)
 • 2tl kaneel
 • snuf peper en zout
 • 6el plantaardige melk (wij gebruikten biologische sojamelk)

Wij kozen voor biologische ingrediënten. De meeste hiervan kochten we verpakkingsvrij bij Een Pure Nootzaak op de Biologische Boerenmarkt in Utrecht (met 10% DuKo-korting). Neem je eigen potten enbakjes mee voor de bloem, suiker en specerijen en je redt ook nog eens een hoop verpakkingsmateriaal van de afvalberg.

In Utrecht kan je voor het gros van dit boodschappenlijstje ook terecht bij De Moestuin en in Den Haag bij Madal Bal. Veel bakplezier!

Bereiding

Zo maak je de kruidnootjes:

 1. Smelt de kokosolie en roer de zonnebloemolie en suiker erdoorheen
 2. Meng de pompoentaartkruiden, kaneel, peper en zout door de bloem
 3. Roer de droge massa door de natte massa, voeg de plantaardige melk toe en kneed tot je een samenhangend deeg heb. Voeg desnoods meer melk toe als het deeg te droog is of meer bloem als het deeg te nat is.
 4. Laat het deeg een half uurtje rusten in de koelkast (bedek met een theedoek)
 5. Rol bolletjes van het deeg (wij gebruikten één theelepel per balletje om het deeg af te meten)
 6. Leg de kruidnootjes op een bakplaat en bak ze 12-14 minuten op 175ºC. Houd ze goed in de gaten en pas eventueel de baktijd aan.
 7. Even laten afkoelen, of juist niet, en smullen maar :)

We horen graag hoe het smaakt! Als je jouw creatie met ons wilt delen tag ons dan op Instagram @dukostudent of bericht ons op Facebook.